Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hooja – Vem/vilka är det?

Hooja är en musikduo från Norrbotten i Sverige som är kända för att skapa musik som speglar livet i glesbygd. Deras musik handlar ofta om naturen, människorna och livet i deras hemtrakter. De har också blivit kända för att skapa humoristiska och relaterbara texter som kommenterar på det unika med livet i Norrbotten och känslan av att vara från det området.

En av deras mest populära låtar, Donkey Kong, är en hyllning till stockholmarnas känsla att bära för varma kläder, särskilt dunjackor, trots att det inte är kallt ute. Detta är ett känt skämt bland folk från norr och textraden är ett exempel på deras förmåga att skapa relaterbara och humoristiska texter.

Deras musik är också känd för att använda uttryck och ord som är unika för norrbottnisk kultur, som ”nånu” och ”magnapull” som kännetecknar deras musik med en stark koppling till deras ursprung. Textraden ”slänger in en klabbe i min tulikivi vedspis” är ett annat exempel på deras förmåga att skapa relaterbara och autentiska texter som fångar känslor och erfarenheter av livet i Norrbotten.

Deras musik kan beskrivas som rockpoppig rapp med textraderna som är mycket träffsäkra och relaterbara för dem som har ursprung i Norrbotten. Duon består av figuren Hooja och DJ Mårdhund, vars musik produceras av DJ Mårdhund.

Hooja är känd för att ikläda sig en orange Helly Hansen-tröja, pälsmössa och skotermask och det är bara figuren Hooja som syns på bilder och videor. Deras namn kommer från ett ord som används i Norrbotten, främst i de norra och östra delarna av länet. Det ordet används för att beskriva något som är starkt, som ”hooja vad kallt det är” eller om något luktar illa kan man ta sig för näsan och säga ”hooja”.

Bandet började få uppmärksamhet tidigt förra hösten när deras debutspår Donkey Kong började spelas. Deras stora genombrott kom när de medverkade i TV4:s program Efter fem i januari. Efter det har lokalradio och tidningar, medier från Finland, P1 i Sveriges Radio och Dagens Nyheters kulturredaktion rapporterat om bandet.

Hooja anonym identitet

Hittills har de valt att hålla sin identitet anonym, även om det börjar bli svårare för människor i deras by att hålla hemligheten. Medan musikscenen i Malmfälten inte är särskilt stor, har Hooja fått en stark fanbase och är nu betraktad som en idol för många unga fans.

Duon valde att gömma sig bakom masker av naturliga skäl, de har inget behov av att stå i centrum eller hävda sig. DJ Mårdhund syns sällan på bild, men kan ibland ses i bakgrunden på bilder och videor. De vill inte avslöja för mycket om sina bakgrund eller civila sysselsättningar, men det är känt att Hooja jobbar i gruvan och DJ Mårdhund någonstans på järnvägen.

Hooja en av dem mest populära artisterna i Sverige

Hooja, den norrländska musikduon bestående av figuren Hooja och DJ Mårdhund, har skapat ett namn för sig själva med sin musik som fångar upp livet i glesbygden. Trots att de gömmer sig bakom masker och undviker att avslöja för mycket om sin bakgrund, har deras musik vunnit popularitet och uppmärksamhet. Deras största hit, Donkey Kong, är en träffsäker låt som pratar om livet i Norrbotten.

Framgången har lett till frågor om Melodifestivalen, men Hooja är fortfarande osäkra på om de kan fortsätta att göra sin egen grej om de väljer att delta. DJ Mårdhund säger att de är ”lite kluvna” på det. Men de stänger inte dörren för möjligheten helt och hållet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *