Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Gör såhär för att få fina konsertbilder

Ta med kameran till nästa konsert för att uppleva en uppslukande upplevelse av musik och fotografi. Det kan vara svårt att ta konsertbilder, eftersom mörkret och de blinkande ljusen kräver en skicklig hantering och lämpliga kamerainställningar. Om du redan är ett proffs i denna genre har vi samlat några tips om hur du kan ta ännu bättre bilder! Följ våra tio bästa riktlinjer för att undvika underexponerade eller tråkiga bilder. Så gör dig redo att fotografera!

Läs mer: Hur du planerar ett musikevent

Steg 1 -Lägg tid på förberedelserna

Kontakta först konsertarrangören för att ta reda på om det är tillåtet att ta med kameran. Kontakta sedan bandet för att få veta om det är tillåtet att fotografera under konserten.

Steg 2 – Ta med rätt utrustning

Använd en systemkamera och ett bra allroundobjektiv som täcker området 24-70mm på fullformat eller 18-120mm på en APS-C-kamera. På så sätt har du bra möjligheter att fotografera på olika avstånd.

Steg 3 – Välj manuellt program

Eftersom kameran på automatiska program försöker få en normalt exponerad bild är det bättre att välja manuellt program, så att man kan sänka bländaren och få en svart bakgrund bakom sångaren till exempel.

Steg 4 – Bländare och slutartid

Välj en så stor bländare som möjligt (t.ex. F3.5) för att få en snygg oskärpa i bakgrunden. Börja med att utgå från en slutartid på 1/320 sekund och ändra sedan så att du får den bästa bilden.

Steg 5 – ISO

Var beredd att justera ISO efter hand eftersom ljuset kan variera mycket under en konsert.

Steg 6 – Vitbalansen

Var medveten om vitbalansen eftersom blinkande ljus i olika färger kan göra att kamerans vitbalans får problem. Välj ett fast värde för vitbalansen (t.ex. 2500 K) eller korrigerar vitbalansen i efterbehandlingen om du fotograferar i råformat.

Steg 7 – Autofokus

För att få de bästa bilderna vid en rockkonsert, är det viktigt att använda kontinuerlig autofokus på kameran. Det gör att fokusen kan hålla jämna steg med musikerna när de rör sig på scenen.

Steg 8 – Serietagning

Det är bra att använda serietagning, så att man kan välja ut de bästa bilderna efteråt.

Steg 9 – Nära

För att få intressanta bildvinklar och dämpa ISO-värdet, är det bra att ställa sig så nära scenen som möjligt. Men se till att inte mikrofonerna hamnar i vägen för motivet.

Steg 10 – Bildstil

För att behålla en röd tråd i bildberättelsen, är det bra att ge bilderna samma justeringar i efterbehandlingen, genom att använda förinställningar eller profiler.

Nu när du vet hur du ska göra för att få till de bästa bilderna under en konsert, gör dig redo att gå ut och börja fotografera! Om du har dessa tips i åtanke kommer du garanterat att komma tillbaka med fantastiska bilder. Lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *