Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Blinding Lights av the Weekend är världens mest spelade låt

Den kanadensiska artisten The Weeknd, eller Abel Tesfaye som han egentligen heter, har gjort musikhistoria med sin låt Blinding Lights från år 2019. Låten har störtat USA:s hittills mest spelade låt, The Twist av Chubby Checker, från tronen.

Blinding Lights släpptes som den andra singeln på The Weeknd’s album After Hours, som släpptes i mars 2020. Låten blev snabbt en stor succé och kom in på Billboardlistan, USA:s officiella lista över de 100 mest spelade låtarna på strömningstjänster och i radio. Låten blev även viral på videoappen TikTok efter albumsläppet, vilket fick låten att klättra ännu mer i topplistorna.

Efter det har Blinding Lights stått stadigt på listan i 90 veckor i rad, och går därmed om Chubby Checkers låt The Twist från år 1960. The Weeknd sa om det till tidningen Billboard: ”Det känns som om jag jobbat på den här låten i ett årtionde.”

Nästan rekord på Spotify

The Weeknd har tidigare hållit sig främst inom genren R&B, men med albumet After Hours gjorde han en ordentlig entré i popvärlden. Blinding Lights är för tillfället den näst mest spelade låten på världens största musikströmningstjänst Spotify, med över 2,644 miljarder lyssningar. Låten kan komma att bli den mest spelade låten på Spotify, med Ed Sheeran’s Shape of You som nu toppar statistiken med 2,975 miljarder lyssningar.

Chocken förra året

Fjolårets chock på Grammygalan var att The Weeknd inte fick någon nominering för sitt album After Hours, trots att det var det mest spelade albumet i USA på den tiden. Det ledde till hård kritik mot den amerikanska skivakademien som står bakom nomineringarna, och The Weeknd själv kallade hela galan korrupt och sa att han i framtiden skulle bojkotta den.

Men nu har nomineringarna för nästa års Grammygala publicerats och det visar sig att The Weeknd får tre nomineringar denna gång. Han är nominerad tillsammans med Kanye West för låten Hurricane i två kategorier, samt med Doja Cat för låten You Right. Detta är en glädjande nyhet för The Weeknd efter fjolårets besvikelse.

Andra låtar

  1. ”Can’t Feel My Face” – Denna låt släpptes som den första singeln från albumet ”Beauty Behind the Madness” i 2015. Låten blev en global hit och nådde toppen av Billboard Hot 100-listan i USA. Den vann även en American Music Award för bästa pop/rock-låt.
  2. ”Starboy” – Denna låt släpptes som den första singeln från albumet med samma namn i 2016. Låten blev en annan global hit och nådde även toppen av Billboard Hot 100-listan. Den vann även en Billboard Music Award för bästa R&B-låt.
  3. ”The Hills” – Denna låt släpptes som den andra singeln från albumet ”Beauty Behind the Madness” i 2015. Låten nådde toppen av Billboard Hot 100-listan och blev den fjärde låten från albumet att nå toppen av listan.
  4. ”I Feel It Coming” – Denna låt släpptes som den tredje singeln från albumet ”Starboy” i 2016. Låten blev en annan global hit och nådde toppen av listor i flera länder. Den vann också en Billboard Music Award för bästa R&B-låt.
  5. ”Earned It” – Denna låt släpptes som den andra singeln från albumet ”Beauty Behind the Madness” i 2015. Låten blev en annan global hit och vann en Grammy för bästa R&B-låt. Den var även soundtracket till filmen ”Fifty Shades of Grey”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *